Home > Web > Instalasi XAMPP (Satu Paket PHP)

Instalasi XAMPP (Satu Paket PHP)

Kenapa dibilang satu paket? karena menurut yang saya lansir dari situsnya di http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html, program ini udah menginclude-kan hampir semua kebutuhan di bidang Web Development, bahkan sampai ke FTP segala. Ini lengkapnya :

The XAMPP 1.6.1 is available!

We’ve released a new version of XAMPP, including:

  • MySQL 5.0.37
  • PHP 4.4.6
  • OpenSSL 0.9.8e
  • phpMyAdmin 2.10.02
  • FileZilla FTP Server 0.9.23
  • ZEND Optimizer 3.2.4

Nah, buat yang mau cara termudah belajar PHP dirumahnya… ini gak ada salahnya nih kita donlod… Cara instalasinya mudah banget lagi. Cukup jalanin file executablenya, next…next…next… finish…. Nah yg mungkin rada ribet waktu instalasi udah selesai. Bagi pemula, kita harus tau dulu dimana harus menyimpan file2 php kita.

Default instalasi XAMPP mengkonfigurasikan DOCUMENT ROOT (adalah root dokumen tempat menyimpan file2 web dan merupakan path/alamat yg dituju ketika kita mengetikkan alamat web kita pada browser) adalah di c:/Program Files/xampp/htdocs/

Jadi kopikan file2 php kita ke folder itu… trus untuk mengaksesnya via Web Browser (Firefox or IE), cukup ketikkan http://localhost/Namafile.php jika kita misalkan punya file php dengan nama NamaFile.php yang ditaruh di DOCUMENT ROOT tersebut. Detail mengenai konfigurasi untuk mengganti dokumen root akan dijelaskan dipostingan yang lain.

Selamat Mencoba

Categories: Web
  1. March 24, 2010 at 2:35 pm

    kalau saya biasanya pakai appserv, fiturnya gak kebanyakan

  2. Irfan Satriadarma
    March 24, 2010 at 2:37 pm

    saya gak pernah pake appserv😀 he… kalo gak xampp, wamp. dulu pernah nyobain PHPTriad waktu awal2 belajar…

    secara garis besar sama aja, untuk awal2 yg penting ada php-mysql-apache. Appserv gmn ?

  3. November 18, 2010 at 5:33 am

    kalau saya belum bisa sama sekali.

  4. July 10, 2013 at 4:24 am

    Hi there, I found your website by the use of Google at the same time as searching for a comparable subject, your site got here up,
    it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
    Hello there, just changed into alert to your weblog thru Google, and located that it’s truly informative.
    I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate in the event you proceed this in future. Numerous other people will probably be benefited out of your writing. Cheers!

  5. May 1, 2014 at 3:57 am

    Howdy, i read your blog from time to time and i own a
    similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
    If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
    I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

  6. June 23, 2014 at 9:22 pm

    My brother recommended I might like this web site.
    He was once entirely right. This submit truly made my day.
    You cann’t believe simply how much time I had spent for this info!
    Thank you!

  7. July 25, 2014 at 11:50 am

    This is my first time pay a visit at here and i am genuinely pleassant to read all
    at alone place.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: